Sådan får man harpiks af sit håndboldtøj

Har du et barn der spiller håndbold eller spiller du selv, har du helt sikkert prøvet at få harpiks på håndboldstøjet. At få harpiks på ens håndboldtøj betyder at der kommer pletter, hvilket ikke er pænt – og har man ikke fået fjernet harpiksen fra sine hænder, vil der også være kommet harpiks på ens normale tøj.

Du kan dog være helt rolig. Det er forholdsvis nemt at fjerne harpiks, hvis bare du har det rette udstyr til det. Hvorvidt det er meget nemt, eller bare nemt, afhænger af om den harpiks der sidder på tøjet er en kraftig harpiks eller blot en mild harpiks.

At fjerne harpiks kan være en drift i sig selv, og det er de færreste det lykkedes for.

Fjern harpiks med specielt vaskemiddel

Harpikspletter vil ikke forsvinde, hvis du giver tøjet en normal tur i vaskemaskinen. Det du i stedet skal gøre, er at investere i et vaskemiddel som er blevet lavet specielt til at fjerne harpiks. Som udgangspunkt har du mulighed for at købe harpiksfjerner nede i det lokale supermarked til en lav pris.

Hvis du ikke vil købe vaskemiddel som bekæmper de pletter harpiks efterlader, kan du også vælge at bruge brun sæbe. Brun sæbe kan også bruges på andet end kun sportstøj, og det har en meget effektiv virkning.

Det du skal gøre, er at tilføje brun sæbe de steder hvor der er pletter. Da det er manuelt arbejde, vil det ikke være en god idé at bruge brun sæbe til hele holdets tøj – her skal du i stedet vælge at bruge det vaskemiddel vi nævnte tidligere.

Efter at du har smurt brun sæbe på harpikspletterne, skal du vente en dag. Hvis du gør det om aftenen, vil tøjet være klar til vask om morgenen. En god fingerregel er at vente i 8-12 timer, inden du begynder at vaske. Når du har ventet i de timer, skal du give tøjet en tur i vaskemaskinen, hvorefter du vil kunne se at de fleste pletter er væk.

Er der fortsat nogle pletter, kan du give tøjet en omgang vask mere. Dette er oftest kun nødvendigt hvis det er kraftigt harpiks, som er blevet brugt.

Vælger du at bruge brun sæbe frem for vaskemidlet, skal du huske på at brun sæbe godt kan fjerne noget af farven på det tøj der bliver vasket. Selvom det virker på normalt tøj, skal du helst prøve at undgå at bruge det på andet end sportstøj.

Alternative metoder

Hvis du hverken vil bruge opvaskemidlet eller brun sæbe, findes der fortsat alternative metoder. Det er dog ikke alleharpiksfjerne metoder der er lige gode, og alt efter hvilken metode du bruger, vil du kunne beskadige tøjet.

Har du meget bøvl med harpiks, kan du prøve med rensebenzin. Rensebenzin fjerner stort set alt hvad den rører ved, og hvis farverne på det tøj der skal vaskes er uægte, vil rensebenzinen også fjerne dette. Dette bør derfor kun bruges i yderste tilfælde.

Matas sælger ligeledes et produkt der bliver kaldt for isopropylalkohol. Dette produkt kan fjerne harpiks, men er omtrent ligeså effektivt som opvaskemidlet vi nævnte tidligere og den brune sæbe.

Hvis du gerne vil opløse harpiks frem for at fjerne det, kan du vælge at bruge husholdningssprit. Det er kendt at husholdningssprit opløser harpiks, men selvom det er effektivt, kan det efterlade en lille plet, da det kan trænge ind i den bluse du bruger.

Vælger du at bruge husholdningssprit kan du vaske blusen hurtigt efterfølgende, for at undgå at denne plet sætter sig fast. Har man ikke husholdningssprit kan dette ligeledes fås billigt hos det lokale supermarked.